Apacsavar

     

Anya dolgozni jár, apa pedig otthon van a kisfiukkal – hogyan egyeztethető össze a munka és a családi élet? Az Apacsavar című dokumentumfilm egy mai dilemmákkal szembesülő család portréja.
Mi történik, ha egy család “nem hagyományos” módon szeretné felnevelni a gyermekét, úgy, hogy anya a kenyérkereső, apa pedig a családi háttér megteremtője? A film a család mindennapi életén keresztül a társadalmi elvárásokról is szól, és bemutatja, hogy a hagyományos nemi szerepek hogyan hatnak a családtagok identitására és a családi élet egyensúlyára.

A filmben egy éven át követhetjük a család életét, majd egy évvel később újra ellátogatunk hozzájuk, hogy kiderüljün, mi változott körülöttük, bennük? Hogyan vélekedtek Apa szülei fiuk “új” szerepéről? Hogyan hatott a család életére Apa egy éves főállású “anyasága”? Milyen árat fizettek érte?

DVCAM, hossz: 21 perc., 2009.

Gaal Ilona (újságíró, szerkesztő) jelenleg a Magyar Rádió szerkesztője. Szociológus-közgazdász diploma megszerzése után újságíró lett, többek között a Figyelőben, a hvg.hu-n, és a Magyar Narancsnál jelentek meg cikkei. Jelenleg a “manager magazin” felelős szerkesztője.

 


Wizner Balázs (producer-zeneszerző) a METAFORUM Média és Kutató Központ vezetője. Szociológát végzett, Master fokozatát a CEU (Közép-Európai Egyetem) Nacionalizmus Tanulmányok tanszékén szerezte. 1998 óta PhD-hallgató az ELTE szociológia tanszékén. Több tudományos kutatásban vett részt, publikált, ezenfölül írt forgatókönyvet rövidfilmhez (Három séta, 2003), és két könyve jelent meg (A palacsinta hangja. Roma gyerekek összegyűjtött írásai, 1999; A pilóta. Regény 2000). 2005 őszére jelenik meg második regénye. Korábban zeneszerzőként működött közre színházi előadásban és kisjátékfilmben. Saját jazz együttesében trombitán játszik és zenét ír.


Trencsényi Klára (Operatőr) 2004 óta foglalkozik dokumentumfilmezéssel – operatőrként (pl. IDFA-díjas The Angelmakers/A komp nem üzemel 2005, Eltitkolt évek 2009) és rendezőként (Corvin Variációk 2011, 3 Esküvő – Elena és Leo 2009, Birds Way 2009, Az esély 2007). Nagyrészt külföldi produkciókban, a szerzői dokumentumfilm elkötelezettjeként dolgozik, az első magyar kreatív dokumentumfilm-fejlesztő workshopot 2010-ben szervezte Budapesten. Jelenleg két 70 perces kreatív dokumentumfilmet készít rendező-operatőrként.


Stáblista:

Szereplők:
Csendom Bernadett
Molnár Csaba
Molnár-Csendom Ákos
Molnár Géza
Molnár Gézáné

Hangmérnök:
Lippényi Gábor

Vágó:
Takács Gábor

Operatőr:
Gellér-Varga Zsuzsanna
Trencsényi Klára

Producer – zeneszerző:
Wizner Balázs

Szerkesztő – riporter:
Gaal Ilona

Rendező:
Gellér-Varga Zsuzsanna

A film a Nemzeti Kulturális Alap,
a Magyar Mozgókép Közalapítvány
és a MONA Magyarországi Női Alapítvány támogatásával készült.

 © 2009 Metaforum Bt., Zsurló Film Kft.

 

 2012. január: A filmet beválogatták az amerikai IMOW (International Museum Of Women – Nők Nemzetközi Múzeuma) online kiállítására, melynek címe: Your Voices: On Motherhood (A Ti Hangotok az Anyaságról). Ez a kiállítás nemzetközi felhíváson alapul, művészeket, írókat, újságírókat, fotográfusokat kértek fel, hogy foglalkozzanak a modern anyaság kérdéseivel. A kiállításra kiválasztott alkotások sok témát érintenek: anyaság és identitás, munka, egészség, terhesség, alternatív anyaság, generációs különbségek, stb. Az IMOW a világ minden pontjáról beérkezett közel 600 pályaműből 30 történetet emelt ki.


  • A film a Community Choice Award (Közönségdíj) döntőjében a 3. helyen végzett! Köszönjük a szavazatokat!
  • Vetítések:
    Gyermekvállalás és munka-magánélet harmonizációs problémák Magyarországon és Európában
    RECWOWE Konferencia
    Az MTA Szociológiai Kutatóintézet szervezésében, 2010. március 18.10-15h
  • M1: 2009. szeptember 29. 14:00