Magamról

Gellér-Varga Zsuzsanna vagyok, dokumentumfilm-rendező és operatőr.

Az ELTE Magyar Nyelv és Irodalom valamint Kommunikáció szakának elvégézése közben a Népszabadság Kultúra rovatában jelentek meg cikkeim. A TV3 indulásától a Hír3 című esti hírműsorban dolgoztam. A kalifornia Berkeley egyetemen Fulbright ösztöndíjasként újságírásból szereztem Masters fokozatot dokumentumfilm-készítésre szakosodva. Diplomafilmem (Screw Your Courage, magyar címe: Macbeth munka után) számos filmfesztiválon szerepelt, Atlantában és San Antonióban megnyerte a Legjobb Rövid Dokumentumfilm díját. 2000-től a New York Times Television-nél videojournalist-ként televíziós dokumentumfilm-sorozatokban dolgoztam.

2001 óta Budapesten független dokumentumfilmesként több film készítésében résztvettem. (Valahol otthon lenni, 2003. Harmadik találkozás, 2004. Rendező: Almási Tamás. Hazatérés, 2007. Inkubátor, 2009. Rendező: Pigniczky Réka)

Saját dokumentumfilmjeimet (Szomszédok voltak, 2005; Zsinagógát vegyenek! 2006; Apacsavar, 2008) rendezőként és operatőrként is jegyzem. A filmeket több hazai és nemzetközi fesztivál is sikerrel bemutatta, illetve sugárzásra megvásárolta a Magyar Televízió és a Duna Televízió.

Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem D.L.A. doktorandusz hallgatója vagyok.


Zsurló Film Kft.


A Zsurló Film Kft. fő profilja a televíziós dokumentumfilmek gyártása. A céget elsősorban azzal a céllal hoztuk létre, hogy gyökeresen megújítsuk a magyarországi dokumentumfilmezést. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos többfős stábok helyett “videó-újságírókkal” dolgozunk, akik a könnyű digitális technika segítségével rendezői, operatőri, riporteri, és hangmérnöki feladatokat is ellátnak egy személyben. Ezzel a módszerrel filmkészítési technikánk mobil, gyorsan reagálunk, nem zavarjuk meg a szituációkat nagy mikrofonokkal, lámpákkal és sokfős stábbal, ezáltal szereplőinkhez és a történekhez nagyon közel tudunk kerülni. Még a hagyományos dokumetumfilmes műfajokban is – mint pl. a történelmi vagy portré-dokumentumfilmek – nagyobb filmes szabadságot és közelebbi viszonyt tudunk kialakítani a könnyű technika és a kis stáb segítségével. Természetesen olyan helyzetekben, ahol erre szükség van (pl. világított interjúk) mi is nagyobb stábbal forgatunk.

Az elmúlt években a Zsurló Film Kft. több produkciós céggel dolgozott együtt televíziós dokumentumfilmeken (ld. Filmográfia).