Zsinagógát vegyenek!

 

Privatizáció, ír kocsma, jelzálog, árverés. Ki gondolná, hogy a kőszegi zsinagógáról van szó?

A kisváros közepén álló műemlék zsinagóga omladozik, falai áznak. A hivatal széttárt kezekkel reménykedik. A tulajdonosok befektetésük megtérülését várják. A szomszéd város zsidó hitközsége és a helyi önkormányzat alapítványt hoz létre. Egy házaspár harcbaszáll az épület megmentéséért…

A Zsinagógát vegyenek! című dokumentumfilm az elmúlt évtizedeknek tart görbe tükröt egy 150 éves épület sorsán keresztül.
DVCAM, hossz: 47 min., 2007.

“Egy magánszemély számára ez az épület akkor ér valamit, ha összedől.”
“Azzal is tisztában kell lenni, hogy a zsinagóga nem egy gazdaságos beruházás.”
“Én ezt az épületet szeretem, én ezért tenni akarok.”
“Egészséges ember nem vesz meg zsinagógát, mert nem tudja mire használni.”

Gaal Ilona (újságíró, szerkesztő) jelenleg a Magyar Rádió szerkesztője. Szociológus-közgazdász diploma megszerzése után újságíró lett, többek között a Figyelőben, a hvg.hu-n, és a Magyar Narancsnál jelentek meg cikkei. Jelenleg a “manager magazin” felelős szerkesztője. A Zsinagógát vegyenek! című film készítésében szerkesztő-riporterként vett részt, s a történetet a “manager magazin” számára is feldolgozta.

 

 

Kriza Bori (szerkesztő-riporter) egyetemi tanulmányait az ELTE szociológiai és kisebbségszociológiai szakán, valamint a budapesti Közép-Európai Egyetem Nacionalizmus Tanszékén végezte. Jelenleg a francia kormány ösztöndíjasaként a párizsi Institut d’Etudes Politiques és az ELTE Szociológia Intézetének doktori hallgatója. Számos kutatásban vett részt, főbb érdeklődési területei: szélsőjobboldali politikai pártok és ideológiák Európában, nemzeti mítoszok és identitás, migráció, kisebbségek, idegenellenesség, antiszemitizmus és kollektív emlékezet. Több tudományos publikációja jelent meg magyar és angol nyelven, rendszeresen közöl cikkeket, riportokat a magyar sajtóban. 1999 óta több társadalmi problémát feldolgozó díjnyertes dokumentumfilmben közreműködött mint ötletadó, szakértő, riporter (Kitüntetetten, Az út vége, Valahol otthon lenni – rendező: Almási Tamás).

Wizner Balázs (producer-zeneszerző) a METAFORUM Média és Kutató Központ vezetője. Szociológát végzett, Master fokozatát a CEU (Közép-Európai Egyetem) Nacionalizmus Tanulmányok tanszékén szerezte. 1998 óta PhD-hallgató az ELTE szociológia tanszékén. Több tudományos kutatásban vett részt, publikált, ezenfölül írt forgatókönyvet rövidfilmhez (Három séta, 2003), és két könyve jelent meg (A palacsinta hangja. Roma gyerekek összegyűjtött írásai, 1999; A pilóta. Regény 2000). 2005 őszére jelenik meg második regénye. Korábban zeneszerzőként működött közre színházi előadásban és kisjátékfilmben. Saját jazz együttesében trombitán játszik és zenét ír. Jelenleg három dokumentumfilmen dolgozik.

Hargittai László (vágó) a 4Cut Digitális Műhely alapítója és társtulajdonosa. 1990 óta dolgozott a Magyar Televízióban, a TV3-ban, a Duna Televízióban és a HVB Kft.-ben (volt Filmgyár) mint vágó. Számos díjnyertes játék- és dokumentumfilm (többek között Almási Tamás, Pigniczky Réka, Salamon András, Szekeres Csaba, dokumentumfilmjeinek) vágója, alkotótársa.

 

 

Stáblista:

Szereplők:
Benkő János
Béres Anikó
Béres Sándor
Gamauf Lajosné
Hauer Tamás
Ivicsics Péter
Jelinek Endre György
Kiss Károly
Krug Gusztáv
Mátrai István
Tokaj Margit

Fotók:
Kulturális Örökségvédelmi Hivatal – Fotótár
Gamauf Lajosné

Zenészek:
Hegyaljai-Boros Zoltán (brácsa)
Mazura János (tuba)
Réthy Zsombor (harsona)
Szokolai Zoltán (harmonika)

Zenefelvétel:
Noszticzius Vilmos
INITA Hangstúdió

Utómunka:
4CUT Digital Workshop

Vágó:
Hargittai László

Szerkesztő – riporter:
Gaal Ilona
Kriza Bori

Producer – zeneszerző:
Wizner Balázs

Rendező – operatőr:
Gellér-Varga Zsuzsanna

A film a Magyar Mozgókép Közalapítvány
és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának
támogatásával készült.

© 2007. Metafórum Film, Zsurló Film Kft.

Privatizáció, ír kocsma, jelzálog, árverés. Ki gondolná, hogy a kőszegi zsinagógáról van szó?

A kisváros közepén álló műemlék zsinagóga omladozik, falai áznak. A hivatal széttárt kezekkel reménykedik. A tulajdonosok befektetésük megtérülését várják. A szomszéd város zsidó hitközsége és a helyi önkormányzat alapítványt hoz létre. Egy házaspár harcbaszáll az épület megmentéséért…

A valaha gyönyörű kőszegi zsinagóga mára az enyészeté. Lassan összeomlik, és ezzel eltűnik a kőszegi zsidóság utolsó mementója, ami még a várost arra emlékezteti, hogy régen virágzó zsidó közösség élt itt. Jól példázza a magyar műemlékek sorsát az, ahogy a rendszerváltás zűrzavarában privatizálták az épületet, majd tulajdonosról-tulajdonosra szállva rohamosan pusztult. A zsinagóga a város szégyenfoltja lett. A turisztikai központtá váló és egyre szépülő, varázslatos hangulatú Kőszeg kellős közepén különösen szembeötlő a rendkívül elhanyagolt épület. Mindemellett a zsinagóga sorsára rányomja bélyegét a város második világháborús múltja is. Kőszegen koncentrációs tábor működött, sokak szerint elgázosítással is próbálkoztak, a mai napig tömegsírokat rejt a közeli erdő, valamint tudvalevő az is, hogy egy kőszegi bunkerben építette ki utolsó mentsvárát Szálasi a háború végóráiban. Egy jellegtelen emlékoszlop állít emléket a koncentrációs tábor áldozatainak a város szélén, a zajos főút mellett. A zsinagóga elhanyagoltsága így nem csupán egy épület, sőt nem csak egy helyi közösség emlékének elhanyagolását jelképezi, hanem azt is, hogy Kőszeg miképpen emlékszik múltjának e szakaszára.

Bár történtek kezdeményezések a zsinagóga megmentésére, ezek egyelőre mind kudarccal végződtek. Ma már óriási összegbe kerülne az épület rendbehozatala, de ennél még komolyabb akadály a tisztázatlan tulajdonosi helyzet. Az épületről a budapesti és a szombathelyi zsidó hitközség (Kőszegen ma már nem élnek zsidók) és a város még a rendszerváltás idején lemondott. Az állam tulajdonából privatizáció útján egy magánszemélyhez került meglehetősen alacsony összegért, majd az továbbadta másnak. Jelzálog került az épületre, a melléképületeket pedig már el is árverezték. Közben szó volt arról, hogy ír kocsmát nyitnak az épületben, de egyre nyilvánvalóbb, hogy a tulajdonos számára legegyszerubb, ha kivárja, míg összeomlik, és így egy értékes telekhez jut Kőszeg belvárosában.

A városnak és a szombathelyi zsidó hitközségnek szándékában állt visszavásárolni az épületet, de olyan magas összeget kér érte a jelenlegi tulajdonos, hogy azt nem tudják kifizetni. Ugyanezért nem tudják a melléképületek új tulajdonosai sem megvenni a zsinagógát. Így sem ők, sem a város nem tud pályázni különféle állami vagy uniós forrásokra a rekonstrukció fedezésére. Pedig most már valóban csak néhány év kérdése, hogy menthetetlenné váljon az épület.

A Zsinagógát vegyenek! című dokumentumfilm az elmúlt évtizedeknek tart görbe tükröt egy 150 éves épület sorsán keresztül.

 

 

Manager Magazin

2006. szeptember Gaal Ilona: Kalapács alatt. Zsinagóga-üzlet

A cikk szövegéért kattintson a logo-ra.


Film.hu
2006. 12. 14. Dénes Balázs: Abszurd a helyzet? Filmezd le. Zsinagógát vegyenek!

A cikk szövegéért kattintson a logo-ra.


Alpokalja-Online
2006.12.23. Zsinagógát vegyenek! – Kis kőszegi abszurd

A cikk szövegéért kattintson a logo-ra.


 

 

 

 

Klubháló

2007. 02. 01. Böjte József blogja a Szemléről (részlet)

“Néhány értékes filmről, és érdekes alkotóról kell szólnom, mert érdemes figyelni rájuk. (A filmeket egyébként az Uránia moziban már ismétlik a jövő héten, szerdáig.)

Gellér-Varga Zsuzsa rendezte a Zsinagógát vegyenek című, moralizáló esemény filmet, amely a kőszegi elárvult zsinagóga hányattatásairól szól. A tulajdonosváltások, a hitközségi vacakolások, az állami és önkormányzati tehetetlenség, és a közömbös műemlékesek miatt a mai napig nincs, aki rendbe hozza a lassan az olaszliszkai zsinagóga sorsára jutó épületet. (Ugye emlékszünk Jancsó Miklós döbbenetes filmjére?) Egy barátom nemrég azt fejtegette, hogy Magyarországon egyetlen dolog, amire várat lehet építeni, az az irigység. Nos, ebben a filmben látjuk annak a házaspárnak a kálváriáját, akik kezdeni akarnak és tudnak is valamit az épületegyüttes egy részével, de már kikezdte őket a rosszindulat, az irigység.”


 

 

 

Film.hu

2007. 02. 02. Kiss Viktória Réka: A dokumentumfilmek vitája

“…Kiemelkedő dicséretet kapott a Magyarfutball (Muhi András Pires), az Élik az életüket (Zsigmond Dezső), a Zsinagógát vegyenek! (Gellér-Varga Zsuzsanna) és A vagon (Zelki János)….”


Judapest.org
2007. 01. 31. “vadjutka” blogja: Zsinagógát vegyenek!

“…Történet a rendszerváltás szülte fehér foltokról, egymásra mutogatásról, a felelősség tologatásáról, impotenciáról, zsidókról és nem zsidókról és egy nemsokára eltűnő műemlékről.”

A blog bejegyzés teljes szövegéért kattintson a logo-ra.


Élet és Irodalom
2007. 03. 02. Stőhr Lóránt: Hazatérők, hontalanok, emigránsok. A 38. Magyar Filmszemle dokumentumfilmjeiről

“Gellér-Varga Zsuzsanna a kőszegi zsinagóga eladásának, felújításának kálváriájában a zsidóság tárgyi emlékeinek, múltjának életben tartását kínos kötelességként leplezi le. A feszes szerkezetű Zsinagógát vegyenek! éles konfliktushelyzet köré rendeződik, ami a zsinagóga melléképületeit megvásároló, az épületért tenni akaró házaspár, illetve a zsidó hitközség és a városi önkormányzat későn eszmélő szövetsége között alakul ki. Ha rövid újsághírként olvasnánk a történetet, bizonyára utóbbiaknak adnánk igazat, ám a dokumentumfilm ismét a sorok mögé lát, a hónapokon át rögzített felvételek érvényre juttatják a tevékeny házaspár emberi igazságát.”


 

 

 

Filmvilág

2007/október Wostry Ferenc: Spanyolok a spájzban. Miskolc: Cinefest

“Gellér-Varga Zsuzsanna Zsinagógát vegyenek! című tanulmánya böcsületes látlelet önkormányzati töketlenkedésről, a helyi hitgyülekezet pitiánerségéről és két egyszerű, de rendkívül talpraesett ember azon próbálkozásáról, hogy megmentsék a háború óta elhagyatottan álló, összeomlani készülő kőszegi zsinagógát. Az a fajta hatásos, oknyomozó dokumentumfilm, amelyből Magyarországon oly kevés van.”

A cikk teljes szövegéért kattintson a logo-ra.


Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem
Doktori iskola III. évf. 2. félév, 2008.

Kárpáti Ildikó: “Napok romjai” “Zsinagógát vegyenek!” – Gellér-Varga Zsuzsanna dokumentumfilmje

“A kőszegi zsinagóga romja úgy áll a szép Kőszeg szívében, ahogy a magyar zsidók története a magyar történelemben: éktelen, szégyenletes, feldolgozhatatlan, megérthetetlen, ugyanakkor megkerülhetetlen, kísérteties, fenségesen borzalmas dolog. Külön állnak, és nem tudnak mit kezdeni egymással.

A dolgozat teljes szövegéért kattintson ide.


 

 

 

Zona.hu

2008. július 8. Szále László: Egy makacs zsinagóga Kőszeg szívében

“Nem és nem akar összedőlni a kőszegi zsinagóga, pedig 1944 óta üresen áll, s – majdnem mindenkinek az lenne a legjobb. A városnak nem főne a feje, a tulajdonos(ok)nak lenne egy olcsón szerzett pazar belvárosi telke, s a templomot sem kéne fölújítani, ha egyszer már összedőlt. De– egyelőre– nem dől. “

A cikk teljes szövegéért kattintson a logo-ra.